MCF Compact ja uued piirikusarjad

Tugev tiim liigpingete vastu

Kaitse liigpinge eest on kohustuslik: madalpingesüsteemides kasutatavad liigpingekaitsemeetmed muutuvad üha suureneva kahjujuhtumite hulga tõttu järjest olulisemaks. Liigpingetest põhjustatud kahjud ei teki mitte ainult otseste pikselöökide tulemusel, mis põhjustavad märkimisväärseid purustusi. Sagedasemad on tõsised elektroonikaseadmete ja -süsteemide kahjustused, mida tekitavad sageli ka kuni kahe kilomeetri raadiuses välgutabamuste põhjustatud liigpinged. Liigpingetest tuleneva varalise või isikulise kahju vältimiseks on VDE 0100-443 kohaselt liigpingekaitse kohustuslik kõigis uutes või juurdeehitusega hoonetes, samuti kõigis uutes elektripaigaldistes alates 2016. aasta oktoobrist.

Uue liigpingete vastu võitleva "tiimiga" on OBO Bettermann välja töötanud 3 uut piirikute perekonda, millega saab uute VDE 0100-443 ja E VDE-AR-N vastavate mitmesuguste nõudmiste kohaselt hooneid ja süsteeme tõhusalt kaitsta. Liigpingekaitseseadmed MCF Compact ja V50 tüüp 1 + 2 ja V20 tüüp 2 hoiavad usaldusväärselt ära pikselöökidest ning lülitustoimingutest tulenevad liigpinged, mis võivad elektroonikaseadmeid või andmesidetehnikast jäädavalt kahjustada. Kõige kaasaegsemad pooljuhtide ja sädemike tehnoloogiad võimaldavad suurt lahendusvõimet.  Piirikute V50 ja V20 modulaarse ülesehituse tõttu saab rakendada erinevaid variante 1- kuni 4-pooluseliste seadmete jaoks. Uue põlvkonna piirikute abiga saab ära hoida andmete kadumisest või tootmise seisakutest tingitud, osaliselt tohutuid kulusid. Uute seadmete kvaliteet on VDE-sertifitseeritud välise katseinstituudi poolt vastavalt standardile EN 61643-11. Loomulikult on kõikidel seadmetel 5-aastane garantii.

Kompaktseade tööstusele – välguvoolu kombipiirik (T1 + T2) MCF Compact 75/100

Meeskonna tugevaimad, I - IV piksekaitseklassi hoonetes universaalseks kasutamiseks välja töötatud MCF Compact 75 ja 100 kombipiirikud, mille lahendusvool on kokku kuni 100 kA (25 kA/poolus). Seadmeid kasutatakse välise piksekaitsega või õhuliini toitega hoonetes. Lisaks kontoritele, äripindadele ja elamutele on need liigpingekaitseseadmed eriti sobivad ka tööstuses. Kombipiirikud on saadaval 3-pooluselises (TNC võrk) ja 3+1-pooluselises (TT ja TNS võrk) versioonis. Need paigaldatakse hoone toitepunkti ja need pakuvad süsteemi kaitset kuni 315 A ilma eraldi eelkaitsmeta ja on lühisekindlad kuni 50 kA võrguvoolule. Ainult 105 mm laiusega seadmed on kompaktsed ja võrreldes tavaliste seadmetega 25% väiksemad ning seetõttu ruumi säästlikumad ja peakilbis hõlpsamini kasutatavad.

Kompaktseade tööstus- ja eluhoonetele – V50 – välguvoolu kombipiirik tüüp 1 + 2

Piksekaitse potentsiaaliühtlustuse V50-sarja liigpingekaitseseadmed lähtuvalt standardist VDE 0185-305 (IEC 62305) on mõeldud piksekaitse klassidele III – IV. Neil on välguvoolu lahendusvõime 50 kA (12,5 A/pooluse kohta). Välise piksekaitsesüsteemi või õhuliini toitega kontoreid, ärikinnisvara ja elamuid saab liigpingete eest ohutult ja vastavalt standarditele kaitsta V50 piirikute abil. Ka need piirikud paigaldatakse hoone toitepunkti ja need pakuvad kuni 160 A süsteemi kaitset piiriku eraldi eelkaitse vajaduseta. Seadmed on saadaval ühe- kuni neljapooluselise versioonina pingele 280 V, samuti ka pingevariantidega 150 V, 320 V ja 385 V.

Usaldusväärne järelkaitse - V20 sari – liigpingepiirik tüüp 2

Tüüp 2 piirikusari V20, vastavalt liigpingekaitse standardile VDE 0100-443 (IEC 60364-4-44), on ette nähtud (välise) piksekaitsesüsteemita hoonete jaoks ja seda kasutatakse hoone peakilbis ja alajaotuskilpides. Oma kogulahendusvooluga 60 kA (20/40 kA/Pol) on V20-liigpingepiirikud lisaks sobivad ka kasutamiseks kõrgendatud turvanõuetega süsteemides vastavalt standardile DIN VDE 0100-534. V20 piirikud pakuvad süsteemi kaitset kuni 160 A ilma eraldi eelkaitsmeta. Ka neid seadmeid pakutakse ühe- kuni neljapooluselise versioonina 280 V, ja lisaks pingevariantidega 75 V, 150 V, 320 V, 385 V, 440 ja 550 V.

See iseloomustab kõiki meeskonnamängijaid

Lisaks suurepärasele tehnilisele varustusele saab kõiki liigpingekaitseseadmeid lihtsalt ja hõlpsasti paigaldada, klõpsates need kilbi DIN-lati külge. Tänu universaalsele disainile saab piirikuid V50 ja V20 paigaldada ka 180° võrra pööratult, nii et kaableid saab ühendada kas ülal või all, sõltuvalt ruumi olemasolust.

Kaugsignaliseerimine potentsiaalivaba abikontaktiga on saadaval kõigile seadmetele. Lisaks annab värviline, lekkevooluvaba olekuekraan ka lõpptarbijale märku, kas seadmed on endiselt ikka töökorras. Lisaks sellele on piirikud VDE- ja UL-testitud ning vastavad seega kõrgeimatele rahvusvahelistele standarditele.

Seadmetel olev QR-kood aitab kiiresti juurde pääseda OBO veebisaidi tehnilisele teabele, kasutades selleks lõppseadmeid, näiteks nutitelefoni või tahvelarvutit, näiteks kui ei ole käepärast tootega kaasasolnud paigaldusjuhendit.

Täpsem teave

MCF Compact, V50 and V20: The new team to combat surge voltages
Transientliigpinge- ja piksekaitsesüsteemid